Útmutató az emberséges élethez 2020-ban

Nemzetközi humanista nap 2020

Hallgads meg a cikket itt.

Nehéz évünk van. Eközben pedig a közbeszédben egyre hangosabban, és durvábban folyik a vita egyes csoportok ellen, és néha mellett. Ebben a környezetben az egyszeri polgár csak kapkodni tudja a fejét, majd csóválni, hogy ejnye ezek a főideológusok, milyen furák.
De mi kell manapság ahhoz, hogy rendes ember legyen valaki? Tényleg annyira megváltoztak a dolgok? Valóban nem lehet többé kiigazodni a világon? És igazán nem lehet félelem nélkül megszólalni többé, mert valaki mindig megbántódik bármit mondasz is? Ezen a nemzetközi humanista napon ezekben a kérdésekben fogok pár jóindulatú tanáccsal szolgálni. Ebből a kedves olvasó annyit fogad meg, amennyit épp szeretne. A lista nem kimerítő, nem is ez a szándéka, hanem csupán ennek a humanistának a jelenlegi gondolatai, a 2020-as év felénél.
Nem tudom, mit fog még hozni ez az év, vagy a következő, de azt igen, hogy vannak dolgok, amelyektől a világ mindenképp jobb hely lenne, mindenkinek. A következőkben ehhez adok pár tanácsot.

Légy nyitott gondolkodású! Ne utasíts el semmilyen gondolatot alapból. Hallgasd végig, ha valaki magyaráz neked valamit, mert tanulhatsz belőle. Még akkor is, ha nem változik meg a véleményed, de egy kis odafigyeléssel megtudhatsz valamit a világról.

Figyelj az embertársaidra! Ha a koronajárvány megtanított bármire az az, hogy mennyire fontos, hogy figyeljünk másokra, mert néha ezen életek múlhatnak. De ezt nemcsak egészségügyi szempontból tehetjük meg, hanem társas kapcsolatainkban is. Ha odafigyelünk a másikra, azzal megtiszteljük a másikat. Ha szeretteinkkel tesszük ezt, akkor az csak jót tehet a kapcsolatunknak, és mindannyian boldogabbak lehetünk ezáltal.

Mutass tiszteletet mások iránt, akkor is, ha esetleg nem értesz egyet velük valamiben. Ha egy párbeszédről van szó, akkor is érdemes odafigyelni a másik mondanivalójára, ha azzal történetesen nem értesz egyet. Sokan türelmetlenek a másság, és a más vélemények iránt, és ez az oka nagyon sok frusztrációnak, és vitának, néha pedig egyenesen az erőszaknak is. Igyekezz türelmesnek lenni, mert ha tisztelettel bánsz másokkal, az nyugodtabb, és egészségesebb kapcsolatokat eredményez úgy számodra, mint környezeted számára. Ezáltal pedig a világ békésebb, és biztonságosabb lesz.

Figyelj a környezetedre, és óvd azt! Még csak az év felénél vagyunk, de már több krízist tapasztaltunk meg. Viszont a vírus-járvány nem az egyetlen, ami az emberiséget jelenleg fenyegeti. A pár hónapos szünet, amit a legtöbben tartottunk nem teszi semmissé az elmúlt több évtized környezetrombolását.
Ha a karantén alatt otthon voltál, megtapasztalhattad, hogy lehet másképp is élni. Ne feledd ezt el, és gondolkodj azon, hogyan tudnál ezek után környezetbarátabb módon élni, és ha szükséges olvass utána, hogy mit tehetsz az élőhelyünk védelmének érdekében.

Vigyázz a saját, és mások egészségére is! Ne vállalj felesleges kockázatokat! A járványnak csak hivatalosan van vége, de maga a veszély nem tűnt el véglegesen. De ha a következő hullám még várat magára, akkor is a most tanult módszereket ne feledd, és alkalmazd, amint tudod.

Olvasd kritikusan úgy a híreket, mint az információkat, mert a világban sok a propaganda. Szintén idén láthattuk, hogy milyen katasztrofális következményei lehetnek annak, ha egy elnyomó állami propagandára hagyatkozunk, mindenféle kritika nélkül. És láthattuk, hogy egy ezáltal rosszul kezelt válság mennyire nem korlátozódik az adott országra, hanem nagyon gyorsan kiterjedhet az egész világra, és senki sem védett tőle.
Vagy gondolj a hírekben, és a közösségi oldalakon terjedő különböző hírekre, és álhírekre, illetve csaló gyógymódokra, és gyanús eredettörténetekre. Miért lenne ez másként bármely másik fontos kérdésben? Mindig tartsd észben, hogy téves információt, vagy propagandát hallhatsz, és igyekezz minél többet ellenőrizni egy állítással kapcsolatban, mielőtt elfogadod azt.

Dolgozz magadon, és fogadd el, hogy tévedhetsz, és nem vagy tökéletes. Nem kell annak lenned. Ahogy a mondás tartja, tévedni emberi dolog. Ne tedd a tökéletességet célnak, és ne várd el másoktól sem. Légy megértő.

Ha teheted, légy kedves másokkal. Ha nem tudsz sokat tenni, de jóindulatúnak, és kedvesnek ingyen is tudsz lenni. Néha csak egy jó szó is elég, hogy valakinek feldobd a napját, és segíts.

De ha van rá lehetőséged, akkor anyagilag is segíts a rászorulóknak. Vagy adj időt, önkénteskedj, segíts, akár az idős szomszéd néninek a bevásárlással, vagy egy baráti szóval.

Beszélgess a szeretteiddel, és a barátaiddal nyitottan, és türelmesen az élet fontos kérdéseiről, és a világ jelenlegi eseményeiről. Hallgasd őket türelemmel, próbáld megérteni miért gondolják azt amit egy-egy témáról. Ha szükség van akkor a saját véleményed változtasd meg.
Megpróbálhatod meggyőzni is őket, de ebben ne légy erőszakos. Ne tiporj másokba.

Ugyanezekről a dolgokról beszélgess el őszintén a saját gyerekeiddel (ha vannak). Vagy az életedben levő gyerekekkel. Az élet nehéz, és zavarba ejtő lehet még a felnőttek számára is, de a gyerekeknek talán még inkább. Viszont ők is ugyanúgy emberek, mint egy felnőtt. Kezeld őket akként, akkor is, ha figyelembe veszed a korukat.

Olvass! És ne csak szalagcímeket a közösségi oldalakon.

Sétálj a szabadban! Élvezd a természetet, és csodálkozz rá a csodáira. Majd informálódj, hogyan tudsz tenni azért, hogy ezek a következő generációnak is megmaradjanak.

Tartsd tiszteletben mások határait, és pontosan szabd meg a saját határaid. Az emberi szabadság azt jelenti, hogy te szabhatod meg, hogy kivel milyen kapcsolatot tartasz fenn. Ezt jelenti az emberi szabadság. És ne feledd, hogy ez ugyanúgy érvényes másokra is.

Néha csinálj semmit. Valóban olyan sürgős az a feladat, hogy nem tarthatsz egy kis szünetet?

Meditálj! Ehhez nem kell fura pózokat felvenned a testeddel, de néha szánj rá időt, hogy elgondolkodj a saját életeden, és mindazon, amit a világban látsz, és tapasztalsz. Gondolkodj rajta, hogy mi, miért történik, és ha nem érted járj utána. Ha egy kérdés foglalkoztat próbáld meg kideríteni. Ne várd, hogy majd valaki okosabb, vagy karizmatikusabb majd megmondja, mit kell gondolnod egy témáról. Tégy érte, hogy a saját gondolataid ura te magad légy. Gyakorold, hogy gondolkodsz, és koncentrált figyelemmel tudsz foglalkozni egy témával.

Állj ki mások mellett, de ezt tedd nem erőszakosan. Senkit sem vertek jobb emberré, ezért ne bánts „oktató szándékkal” másokat, sem fizikailag, sem verbálisan.

Végezz önkéntes munkát, vagy végy részt a helyi közösséged életében! Így megismerkedhetsz a szomszédaiddal, és valóban a közösség részévé válhatsz, nem pedig csak annak lakójává.

Szavazz! Informálódj az országodat, megyédet, és lakóhelyedet érintő politikai kérdésekben, és ha kell fektess energiát abba, hogy a dolgok egy emberségesebb, és jobb irányba mozduljanak el.

Végül pedig, nem kell ezeket a tanácsokat előírásnak, vagy abszolút szabálynak tekinteni, mert ezek csupán javaslatok. Amint látható mind olyanok, amelyek meghagyják a saját egyéni szabadságod, és nem próbálnak meggyőzni semmi olyanról, amit nem szeretnél. De sokkal inkább arra szolgálnak, hogy mindannyiunk kapcsolatait egészségesebbé tegyék. Mert mindannyiunkra ráfér egy kicsit több elfogadás, és szeretet.

Használd tehát őket egészséggel! És ha van kedved, jövőre, ugyanekkor térj vissza erre a cikkre, és gondolkodj el azon, hogy az elmúlt év során ezekből mit tudtál hasznosítani, és esetleg milyen saját tanácsot adnál hozzá ehhez a listához.

Kommentelnél? Katt ide.